Ketchup submarí

Ja fa temps Descartes va fer pública una experiència lúdica que rep el nom de Diable de Descartes i que ell va batejar com a ludió (de la paraula lúdic). Aquesta proposta s’ha anat realitzat al llarg del temps amb materials i formes diverses, aquí us en presentem una de ben actual: amb una ampolla de PVC i una bosseta de ketchup.

Una vegada hem omplert l’ampolla d’aigua hi introduïm la bossa de ketchup i tapem l’ampolla. El material és a punt: si apretem més o menys l’ampolla aconseguirem que el ludió pugi i baixi a voluntat!

Com sempre la pregunta és: perquè passa aquest fenòmen? La resposta està relacionada amb la densitat i la pressió. La bossa de ketchup té una densitat molt semblant però lleugerament inferior a l’aigua i per això en principi sura. En pressionar l’ampolla aconseguim que l’augment de pressió es trasmeti a través de l’aigua a la bossa de ketchup i aquesta disminueix el seu volum i la seva densitat augmenta només una mica però suficient perquè sigui més densa que l’aigua i aleshores s’enfonsi.

Controlant la pressió podem aconseguir fins i tot mantenir en equilibir el ludió, moment en què la densitat de la bossa de ketchup iguala exaqctament a la de l’aigua.

Podeu provar-ho i en acabar… només us faltarà el frankfurt o les patates fregides. Bon profit!