Un ou cru molt dur

oucrumoltdur

Apretant l’ou entre l’índex i el polze…

Una proposta per a jugar amb ous. Tots sabem que un ou cru és molt fràgil, molt sovint ho experimentem per a fer-nos un ou ferrat o una truita i alguna vegada també quan se’ns cau a terra i, tot seguit, hem d’agafar la fregona.

Tot i això la closca de l’ou és extraordinàriament forta a esforços de compressió sempre que la força l’apliquem repartida en la superfície i en la direcció del seu eix longitudinal.

oucrumoltdur2

… i entre els dos palmells de les mans

Una prova d’això és intentar aixafar un ou apretant-lo amb tota la nostra força entre els dits polze i índex… comprovarem que no el podem trencar. Encara és més sorprenent si l’intentem esclafar, tal com es veu en la segona imatge, apretant tant com puguem amb els palmells de la mà. En aquest cas cal tenir molta cura que l’ou no faci una rotació perquè en aquest cas si que el resultat seria desastròs.

Però, fins a quanta força pot aguantar la closca d’un ou cru? Pot aguantar el pes d’una persona d’uns 70 kg (és a dir uns 700 N)? Doncs utilitzant dues flameres metàl·liques omplertes de plastilina i situant l’ou cru entremig podem comprovar fàcilment que la closca de l’ou té una resistència superior al pes d’una persona. Una experiència interessant que, de ben segur, farà posar nerviosos als anfitrions de la casa on estem celebrant un àpat familiar en un dia assenyalat.

Ah, i no feu trampa: no s’hi val a fer l’experiment amb un ou dur… perd totat l’emoció!