L’ou com balla

L’ou com balla és una tradició que té lloc a diverses poblacions de Catalunya el dia del Corpus Christi i sembla que es va originar a la Catedral de Barcelona.

L'ou com balla una tradició molt antiga

L’ou com balla una tradició molt antiga

Hi ha constància que al segle XVI ja es feia a la font del claustre de la Catedral de Barcelona i se n’encarregaven els escolans. L’ou, un cop buit i amb un punt de cera per tapar el forat pel qual s’ha buidat l’ou, es col·loca sobre el raig d’aigua d’un brollador d’una font, de manera que giravolta sense caure.

Nosaltres podem reproduir aquest tradició amb diverses variants utilitzant un assecador de cabells, una pilota de ping-pong, un ou (buit) i varis globus. Només cal aguantar l’assecador de manera que generi un corrent d’aire vertical sobre el que posarem la pilota de ping-pong o bé l’ou (que prèviament haurem buidat fent un parell de forats i bufant fort per un d’ells).

pingpong

Segons el principi de Bernouilli s’origina una diferència de pressions que tendeix a restablir l’equilibri

En els dos casos, contràriament al que podríem esperar, la pilota o l’ou es queda en equilibri dinàmic movent-se d’un costat a l’altre però sense arribar a caure. L’explicació l’hem de trobar en la diferència de pressió provocada per les variacions de la velocitat de l’aire a cada costat de l’ou quan aquest es desplaça lateralment. Segons el principi de Bernouilli, quan més gran és la velocitat d’un fluid (en aquest cas l’aire que circula pel costat B) més petita és la pressió i en el costat contrari (A) passa que la velocitat és inferior de manera que la pressió (PA) és superior. Això fa que es generi una diferència de pressions, globalment cap a l’esquerra, que tendeix a restablir l’equilibri.

Podem observar el fenòmen amb una pilota de ping-pong i un ou (buit) en el següent vídeo:

Aquesta mateixa experiència es pot realitzar amb un globus… fins i tot amb un conjunt de globus lligats amb cinta adhesiva entre ells. En el vídeo es pot veure que el resultat és espectacular de manera que podeu sorprendre a les vostres amistats amb aquesta proposta!

Anuncis