L’euro puja

En temps de crisi el valor de la moneda sol baixar però només amb una mica d’aigua podem fer pujar l’euro.

Només cal situar la moneda al fons d’un recipient i situar-nos de manera que no puguem veure-la perquè la paret ens ho impedeix. Aleshores aboquem aigua lentament, per no desplaçar la moneda amb el corrent del líquid, i observarem com la peça de 50 cèntims va pujant a poc a poc fins que podem veure-la sencera. Hem aconseguit el nostre objectiu!

Aquest fet es degut al fenomen de la refracció: la desviació de la direcció dels rajos de llum quan aquesta passa d’un medi transparent a un altre diferent. La refracció es deu al fet que al canviar de medi, canvia la velocitat de propagació de la llum.moneda

Si ens fixem en la imatge superior la llum que surt de la moneda (que viatja en línia recta) no arriba a l’ull de la noia perquè la paret del recipient no li ho permet. En la imatge inferior, com que la llum canvia de medi (d’aigua a aire) els rajos varien la seva direcció i podem comprovar que en aquest cas si que arriben a l’ull que està observant (malgrat que en línia recta no ho aconseguirien). La noia però observa la moneda just en la prolongació dels rajos que li arriben al seus ulls de manera que veu la moneda situada per sobre de la seva situació real.

Aquest efecte també el podem observar mirant el fons d’una piscina plena d’aigua: sempre sembla menys fonda del que és realment. O també podem comprovar que si enfonsem un pal verticalment dins l’aigua, la part submergida sembla, de manera sorprenent, que es va escurçant. Apali, ja teniu feina per aquest estiu!

One thought on “L’euro puja

  1. Retroenllaç: Provoquem miratges: 4 experiments sobre la refracció de la llum | Recerca en Accio

Els comentaris estan tancats.