Un tornado en una ampolla

tornado

Un tornado a Parker (Estats Units)

No cal anar als Estats Units per poder “caçar” un tornado. Dues ampolles de plàstic (millor si tenen certa rigidesa) amb els seus taps, un tros de manguera i una mica de cola ens permeten generar-ne un i que, a més, no sigui destructiu.

Als dos taps de plastic cal fer-hi un forat d’un centímetre de diàmetre i encolar-los capicuats ben fort dins la manguera de plàstic. Hem de triar bé la cola per tal que el conjunt quedi segellat hermèticament i tingui prou solidesa per realitzar l’experiment.

Omplim amb aigua unes 3/4 parts d’una ampolla, enrosquem el doble tap i després també l’altra ampolla. Donem la volta al conjunt i observem… al principi cau una mica d’aigua però al cap d’un instant s’atura. Si volem que l’aigua de l’ampolla superior caigui hem de moure el conjunt, sobretot l’ampolla superior, amb un moviment de rotació, ràpidament comprovarem que l’aigua comença a caure mentre veiem que es forma (espectacular!) un tornado a l’ampolla superior.

De fet inicialment l’aigua no cau perquè necessita que a l’ampolla inferior s’evacui l’aire per deixar lloc a l’aigua que ha de caure. Si aconseguim, amb el moviment de rotació, la formació del tornado aleshores l’aire pot passar de baix a dalt a través de l’orifici central del vòrtex que es crea i per tant l’aigua pot caure a l’ampolla inferior.

Aquest fenomen també el podríem explicar en termes de pressió: a la part superior es forma un buit parcial de manera que la diferència de pressions entre dalt i baix equilibra el pes de l’aigua perquè no caigui. Només si comuniquem les dues ampolles (per la part central del tornado) s’igualen les pressions i aleshores l’aigua cau lliurement.

Un fenòmen metereològic destructiu que podem tenir en petit format i embotellat. Gaudiu-ne!

Anuncis