Guardiola màgica

La guardiola màgica, podem observar el cub que està dins i en suspensió

La guardiola màgica, podem observar el cub que està dins i en suspensió

Heu vist mai una guardiola que faci desaparèixer les monedes que hi tirem? Realment tenir-la no serà una bona inversió econòmica! Però si que podem aprofitar-la per treballar en el tema de les imatges òptiques virtuals.

Si observem per la finestra de la guardiola (un cub negre) podem observar que és buida de dins i que just al mig, surant a l’aire, hi ha un dau platejat (en altres models hi ha un avió…). Dalt de la guardiola hi ha l’escletxa clàssica per on dipositarem les monedes però quan ho fem esperaríem que la moneda impactés just amb el dau surant que hi ha dins la guardiola… doncs misteri perquè la moneda no solament no toca el dau sinó que, tot i sentir el soroll de la seva caiguda, no veiem que entri a la guardiola!!!

L’explicació és senzilla però l’efecte òptic és realment sorprenent. De fet no hi ha un dau sinó que hi ha mig dau enganxat a un mirall situat diagonalment dins de la guardiola. Justament aquest mig dau juntament amb la seva imatge virtual (produïda pel mirall) dóna la sensació de veure un dau en suspensió. Així mateix la paret del fons no és res més més que la imatge del terra reflectida pel mirall.

guardiolamagica

Trajectòria dels raigs. Podem observar les imatges virtuals d’un vèrtex del cub (raig vermell) i d’un núvol (raig blau)

En la imatge del costat podem observar aquest efecte, la trajectòria dels rajos i la formació de les imatges virtuals.

Bé, una senzilla joguina que farà passar una bona estona als més petits i que, amb els grans, podem aprofitar per fer alguna juguesca: cal dipositar una moneda d’euro dins la guardiola, si s’aconsegueix tocar el cub els doblem la moneda i en cas contrari nosaltres ens quedem l’euro. Algú hi vol jugar?

Nota: aquest joguina científica la podem trobar en moltes botigues especialitzades en jocs matemàtics, òptics… i particularment a tots els museus de la ciència o bé la podem adquirir per internet.

Anuncis