Buidar una ampolla

Què he de fer quan tinc pressa i he de buidar una ampolla d’aigua? Quina és la millor manera de fer-ho? Deixar-la quieta, sacsejar-la, fer-la rodar, anar-me’n i oblidar-me de l’ampolla…?

buidarunaampolla

Com ho podem fer per buidar el més ràpidament possible una ampolla?

Podem provar-ho de vàries maneres però està clar que per buidar ràpidament l’ampolla cal que entri aire a dins per tal que la pressió entre dins i fora sigui aproximadament igual i l’aigua caigui pel seu propi pes.

Anem a pams: si deixem l’ampolla quieta, vertical i cap per avall veurem que l’aigua surt a batzegades. Primer en surt una mica però aleshores es forma un buit parcial dins que impedeix (per diferència de pressions) que continuï caient l’aigua fins que no entra una mica d’aire per igualar les pressions interior i exterior moment en el qual l’aigua torna a caure (per gravetat) i així successivament fins que es buida totalment l’ampolla. Un procés lent.

Segona prova: posem l’ampolla vertical i cap per avall però la fem rodar inicialment fins que observem que l’aigua forma un remolí i comença a sortir de forma regular i bastant ràpida. En aquest cas hem aconseguit que l’aire entri de forma contínua dins l’ampolla a través del punt central del remolí. En aquesta situació les pressions interior i exterior sempre són iguals i l’aigua cau uniformement pel seu propi pes (gravetat). El procés és una mica més ràpid que abans.

Tercera situació… i definitiva: en aquest cas hem de disposar també d’una palla per beure refrescs. Posarem l’ampolla vertical i cap per avall però amb la palla bufarem dins l’ampolla. L’aigua sortirà amb una velocitat que ens sorprendrà fins i tot a nosaltres! Hem aconseguit que l’aigua surti de l’ampolla no solament degut a l’acció de la gravetat (el seu pes) sinó afegint-t’hi la diferència de pressions (en aquest cas la interior és superior a l’exterior) que empeny l’aigua cap a fora. El procés ara és ultraràpid!

Bé, ara només queda que ho proveu i quedeu, de ben segur, una mica (o molt) sorpresos.