Un tap foradat

untapforadat

Una ampolla i un tap… amb una gassa: efecte sorprenent!

Aquesta experiència és molt fàcil de fer i és molt sorprenent… fins que algú t’explica el perquè del fenomen.

Es tracta de disposar d’una ampolla amb tap de plàstic roscat i foradar-lo però mantenint la rosca intacte. Agafem un tall de gassa (o un retall de tela fina tipus mosquitera) i el posem sobre el coll de l’ampolla que rosquem tot seguit. Retallem la gassa que sobresurt pels costats… i ja ho tenim a punt!

Tal com es veu en el vídeo, la gassa deixa entrar i sortir l’aigua tranquil·lament però si la situem verticalment i cap avall (aguantant primer amb el palmell de la mà) aleshores l’aigua, sorprenentment, no cau. Fins i tot podem introduir un escuradents a través de la gassa i podem veure com entra dins l’ampolla i queda surant en la superfície de l’aigua.

L’explicació física d’aquesta experiència (actuació de la pressió atmosfèrica) és, en part, la mateixa que l’experiment, molt conegut, d’un vas ple d’aigua invertit i tapat amb una cartolina. La pressió atmosfèrica que actua per sota (vertical i cap amunt) és suficient per contrarestar la pressió que fa l’aigua juntament amb la pressió interior (buit parcial) de l’aire que ha quedat dins del vas.

En el nostre cas no tenim cartolina però la tensió superficial de l’aigua en cada petit forat de la gassa provoca que la gassa malgrat estar foradada actuï com una única superfície. Si els forats de la gassa fossin més grans la tensió superficial no seria suficient per equilibrar les forces que actuen i l’aigua no quedaria retinguda.

En canvi, quan omplim i buidem l’ampolla molts dels forats no estan tapats per l’aigua de manera que deixen sortir o entrar aire i així la pressió interior i exterior sempre és igual: aleshores l’aigua cau pel seu propi pes.

Bé, ara només cal provar-ho davant del públic (alumnat, família, amics…) tenint molt de compte de no ensenyar el forat tapat amb la gassa fins al final per sorprendre a tothom i fer-los rumiar una miqueta.

One thought on “Un tap foradat

  1. Retroenllaç: Experiments científics en L’Any Internacional dels llegums, 2016 – Experimentació lliure

Els comentaris estan tancats.