Bola de colors

boladecolors

Una bola que emet llum blanca es veu de colors diferents quan la fem girar ràpid

Una joguina científica sorprenent… quan la presentes al públic tothom fa ohhh!

La seva aparença és d’una pilota de color blanc que té un cordill lligat per fer-li donar voltes. A la part inferior té un interruptor que permet encendre-la de manera que faci llum blanca.

Ara senzillament, en una habitació una mica fosca, la fem rodar verticalment i una mica ràpid i observem per sorpresa de tothom que la bola descriu una circumferència però la bola es transforma en un seguit de boles de colors blau, verd i vermell.

L’explicació és senzilla: dins la pilota hi ha tres leds de colors blau, verd i vermell que emeten llum de forma alternada (blau, verd, vermell, blau, verd, vermell, blau, verd…) i amb una freqüència elevada superior a la que s’anomena persistència de la retina.

Quan la bola està quieta la persistència dels colors a la retina provoca que observem la superposició dels tres colors (llum blanca) sense poder observar la periodicitat dels colors. En el moment en que fem moure la bola cada color s’emet en un lloc de l’espai diferent de manera que la persistència retiniana ens permet observar un seguit de boles de colors diferents (blau, verd, vermell, blau, verd…) fent una circumferència.

El fenomen de la persistència retiniana (l’ull reté una imatge visual durant una fracció d’un segon després que la font s’hagi retirat) és la que ens permet veure una pel·lícula (24 imatges per segon) amb continuïtat sense observar la seqüència de les imatges una a una. Una pel·lícula projectada a una freqüència inferior provocaria que l’espectador tingués la sensació de veure una projecció ràpida de fotografies.