Un parell de globus

En obrir l'aixeta, en quin sentit circularà l'aire?

En obrir l’aixeta, en quin sentit circularà l’aire?

Si inflem dos globus, un més que l’altre, i els connectem entre ells què pensem que passarà? L’aire circularà de tal manera que tendirà a equilibrar els globus fins que els dos siguin iguals? En la imatge esperaríem que l’aire circulés de dreta a esquerra, això és el que pensaríem en principi de manera lògica.

Però si realitzem l’experiència observem amb sorpresa que passa just el contrari: l’aire del globus més petit passa cap al més gran (d’esquerra cap a la dreta) de manera que el globus taronja s’acaba desinflant i el vermell acaba augmentant la seva mida. Ho podem veure al vídeo del final.

Quina és l’explicació? Doncs hem de tenir en compte que la pressió de l’aire interior no és la pressió atmosfèrica sinó que la que realitza la goma de cada globus i, encara que sembli estrany, la goma del globus menys inflat fa més pressió que la del globus més inflat. Així doncs abans de comunicar els dos globus la pressió dins del globus taronja (petit) és superior a la del globus vermell (el gran) i per tant en comunicar-los entre ells les pressions tendeixen a igualar-se, l’aire flueix del taronja cap al vermell i així en el taronja disminueix la pressió alhora que en el vermell l’augmenta.

Recorda que costa molt més començar a inflar un globus que fer-lo més gran una vegada està inflat: una bona mesura de les diferents pressions que fa la goma en cada situació.

En finalitzar l’experiència (el globus taronja pràcticament desinflat) la pressió a l’interior dels dos globus és la mateixa… encara que la situació sigui realment sorprenent!