Una bona llauna

Les llaunes de begudes refrescants, cerveses… cal reciclar-les i abans de llençar-les al contenidor és millor aixafar-les perquè ocupin menys espai. Ara us proposo una manera de fer-ho amb l’ajuda de la pressió atmosfèrica que, encara que no la notem, pot arribar a fer molta força.

Aquesta experiència és una variant d’alguns experiments molt coneguts: com fer entrar un ou dur dins d’una ampolla, com aixafar una llauna d’oli de motor de cotxe (tot i que ara costa molt trobar-ne)…

En aquest cas utilitzem materials molt a l’abast: una llauna buida de beguda refrescant, una mica d’aigua, unes pinces de cuina i l’aigüera de la mateixa cuina plena d’aigua. Omplirem la llauna amb una mica d’aigua i la posarem sobre els fogons o la vitroceràmica fins que l’aigua bulli, la deixem una estona fins que el vapor d’aigua hagi desplaçat tot l’aire de l’interior de la llauna. Amb les pinces (alerta a no cremar-nos) agafem la llauna i la submergim ràpidament i caps per avall en l’aigua de l’aigüera…

Observarem que, quasi instantàniament, la llauna queda totalment rebregada reduint considerablement el seu volum. Expliquem-ho: inicialment l’interior de la llauna està ocupat per vapor d’aigua que es condensa ràpidament en refredar la llauna quan la submergim, d’aquesta manera realitzem un buit parcial dins la llauna i per tant la pressió interior és molt inferior a la pressió atmosfèrica; aquesta diferència de pressions és la responsable d’aixafar espectacularment la llauna.

Així doncs hem comprovat la considerable magnitud de la pressió atmosfèrica normal, recordem que equival a la que realitza una columna d’aigua de més de 10 metres d’altura!

Anuncis