Flama a distància

Quan encenem una espelma, què és el que crema?

Amb una molt senzilla experiència demostrarem que el que crema és la cera o, encara millor, els gasos que desprèn la cera calenta.

Quan apaguem una espelma veiem que durant uns moments el ble encara fumeja, aquest fum no és res més que gasos combustibles que es produeixen en escalfar la cera però que en bufar la flama refredem per sota la seva temperatura de combustió, per això s’apaga l’espelma (deixen de cremar els gasos). Si mentre observem el fum hi acostem una flama just per sobre i sense tocar el ble, observarem com en un primer moment hi ha com una explosió molt lleugera (en el vídeo es pot observar) i seguidament l’espelma es torna a encendre. De fet hem encès l’espelma sense que la flama del llumí o l’encenedor s’hagi posat en contacte amb el ble de l’espelma perquè, prèviament, hem fet la combustió dels gasos que encara es desprenien.

I exactament què fa doncs el ble? Aconsegueix que per capil·laritat la cera fosa per la mateixa escalfor de la flama pugi i s’evapori produint els gasos que cremen i que són realment la flama que observem.

A partir d’ara doncs en un sopar a la llum d’unes espelmes podrem gaudir d’una manera més científica, que us vagi de gust.

Advertisement