Gel, fil i sal

glaconsA principi d’estiu i amb una onada de calor a sobre segur que ve de gust experimentar amb glaçons.

Com podem treure un glaçó de l’aigua amb un fil i una mica de sal però sense tocar ni l’aigua ni el glaçó?

Doncs aprofitem que en tirar sal sobre el glaçó aleshores el gel baixa el seu punt de fusió (descens crioscòpic) i es transforma en aigua. Si en aquest moment hi ha el fil just a sobre aquest s’enfonsa en aquesta aigua però que ràpidament es torna a gelar perquè la temperatura del gel que envolta és prou baixa per transformar-lo de nou en sòlid. Així doncs el fil queda dins del glaçó enganxat en la part regelada i per tant podem, estirant el fil, treure’l tranquil·lament del vas d’aigua. Repte aconseguit!

Aquest descens crioscòpic s’utilitza, per exemple, per evitar que es formin plaques de gel a les carreteres en ple hivern per això després d’una forta gelada o una nevada s’acostuma a tirar sal a les voreres, als carrers i a les carreteres. Aquesta sal no sol ser sal de cuina, clorur sòdic, sinó una altra sal com ara clorur potàssic que és menys corrosiva.

Advertisements