Més o menys?

Tercera setmana de març del 2020, confinat a casa per responsabilitat i per recomanació del nostre govern i de les autoritats sanitàries. Aprofito per tornar a donar un nou impuls al bloc, som-hi!

Tots tenim la idea (preconcepte) que quan cremem un material, les restes (cendres) que queden al final han de pesar menys que el combustible inicial perquè hem vist que s’escapaven gasos fruit de la combustió… però què passa si ho comprovem?

Doncs dona una ullada al següent vídeo on “cremem” ferro: la llana de ferro que consisteix en fils molt prims de ferro té molta superfície i, per tant, amb la presència d’una flama s’oxida molt fàcilment i ràpida… veiem com crema:

Així doncs observem que els 4 grams de llana de ferro després de cremar passen a pesar 5 grams, si pensem químicament no ens ha d’estranyar perquè en el procés d’oxidació reacciona el ferro amb l’oxigen donant òxid de ferro. En no oxidar-se tot el ferro no podem saber si s’ha format FeO, Fe2O3 o una mescla dels dos òxids. De totes maneres si escrivim les reaccions podem veure qualitativament el balanç de massa:

  • 2Fe + O2 —> 2FeO
  • 4Fe + 3O2 —> 2Fe2O3

Està clar que en els productes finals (2 molècules d’òxid de ferro) no solament tenim els àtoms de ferro inicials sinó que s’ha combinat amb àtoms d’oxigen de l’aire i per tant és completament lògic que el producte final (la cendra) pesi més que el ferro que teníem abans d’iniciar la reacció.

És sorprenent… però la química ens dona l’explicació 😉

NOTA: Si podem realitzar aquest experiment amb una balança de laboratori que tingui mes precisió (dècimes o centèsimes de gram) aleshores l’efecte serà més clar.

SEGONA NOTA: Aquest experiment el vaig veure proposat per en Josep Corominas, un bon amic i un dels millors divulgadors de química. Pots trobar la seva proposta a http://corominasquimica.com/2016/03/12/aixo-va-de-quimica/